FBM Måleri

Takvård som förhindrar mosstillväxten

Vad kan du förvänta dig av FBM Måleri

Kampen mot mossa och påväxt

När alger, lavar och mossa tar över våra tak, kan det leda till allvarliga skador som är dyra att fixa. Dessa växter växer och sprider sig långsamt över takpannorna. Det låter kanske inte så farligt, men deras tillväxt kan faktiskt förstöra takpannorna med tiden. När det blir kallt, kan växterna frysa och få takpannorna att spricka. Detta öppnar upp vägen för vatten att sippra igenom och skada takets insida.

Mycket har förändrats under de senaste 20-30 åren när det kommer till surhetsgraden i regnet. Nu är regnet inte lika surt och innehåller färre farliga ämnen. Det låter kanske bra för miljön, men det betyder också att växterna på taket trivs bättre än någonsin tidigare.

Studier visar att ditt tak kan hålla i upp till 100 år

Vid korrekt skötsel kan ditt tak tak hålla i väldigt lång tid framöver.

Enligt studier från Chalmers i Göteborg kan betongpannor hålla i upp till 100 år. Men det största hotet mot taket är påväxten, som binder fukt och stoppar vattnet från att rinna av. För att förlänga takets livslängd på ett prisvärt sätt är det viktigt att hantera och ta bort påväxten ordentligt.

Vår lösning på mossa tillväxten på ditt tak

För att råda bot på mossan och andra påväxtproblem på taket, börjar vi med att ta bort dem mekaniskt med hjälp av en borste eller skrapa. Vi ser också till att byta ut eventuellt trasiga takpannor och tömma hängrännorna så att vattnet kan rinna ordentligt.

Efter att vi har fått bort det värsta av påväxten tar vi till Grön-fri bekämpningsmedel för att hindra att nya växer upp. Det tar vanligtvis ett till två år för bekämpningsmedlet att verka och få påväxten att lossna från taket. Efter det kan du förvänta dig att ditt tak hålls fritt från påväxt i ungefär fyra år.

Att använda denna metod är ett effektivt sätt att skydda ditt tak och undvika att problemet kommer tillbaka på ett tag. Det handlar om att ta hand om problemet ordentligt så att du kan njuta av ett friskt och välskött tak under en lång tid framöver.

Fördelar med takvård

klipp kostnader som har att göra med takbyte

Takpannor, läkt
Ställningar, säkerhetsåtgärder
Arbetskostnader

Grön-fri metoden – Prisvärt och Enkelt

Att ersätta taket kan vara en dyr affär, och det kan lätt kosta en förmögenhet, ibland hundratusentals kronor. Men genom att vårda ditt tak på rätt sätt kan du faktiskt skjuta upp behovet av att byta tak i minst 20 år. Genom att rengöra takpannorna och utföra en algbehandling kan du förhindra att taket åldras snabbare än nödvändigt.

Även om ditt tak har blivit ordentligt angripet av påväxt, finns det fortfarande hopp. Det går oftast att behandla det framgångsrikt. Det är dock viktigt att bara låta kunniga och erfarna personer med rätt utrustning utföra arbetet på ditt tak för att undvika risker.

Vad kostar en takvårdsbehandling

En algbehandling på taket brukar kosta mellan 3 900 kr och 9 400 kr efter rotavdrag för ett tak med en yta på cirka 160 kvm.

Prisexempel för takvård
Priserna är beräknade efter rot-avdrag

Under 100 m2 – 3 900 kr

100 – 125 m2 – 4 750 kr

125 – 150 m2 – 5 400 kr

150 – 175 m2 – 6 950 kr

175 – 200 m2 – 7 800 kr

200 – 225 m2 – 8 450 kr

225 – 250 m2 – 9 400 kr

250m2 + Offert (Om ytan har beläggning av mossa skall detta tas bort innan behandling med Grön-fri. Kostnad för detta offereras separat)

takvård med hjälp av Grön-fri

Fyra enkla steg till ett rent tak

1) Kontakta oss
Vi hör av oss för att bestämma en passande tid för ett besök av vår takvårdsexpert hos dig.

2) Kostnadsfritt hembesök och offert på plats
Vår takvårdsexpert gör en noggrann inspektion av ditt tak när vi är på plats hos dig. Du får omedelbart en prisuppgift för hela behandlingen av ditt tak.

3) Proffsig behandling av ert tak
På den överenskomna tiden anländer våra takvårdare för att behandla ditt tak. Vi tar hand om allt avfall och lämnar platsen ren och prydlig efter oss.

4) Uppföljning
För att se till att ditt tak förblir rent och snyggt, återkommer vi cirka fyra år efter behandlingen för eventuell ytterligare behandling. Eller så kan vi tillsammans komma överens om en fördelaktig takvårdsplan för årliga översyner och underhåll.

Vi ser till att ditt tak förblir rent och snyggt under lång tid framöver.

Boka tid för kostnadsfritt hembesök

Vi hjälper till att hålla ditt tak fritt från påväxt. På så sätt förlänger du livslängden och skjuter ett kostsamt takbyte långt in i framtiden. Som en extra bonus så ser ditt tak trevligare och mer välvårdat ut. Det är ofta väl så viktigt.

ROT-Avdrag / år
0 KR

Eller ring oss 0708-10 42 98